lauantai 29. elokuuta 2015

Lenkkarit


Reino oli kengättä kun ostin sen, mutta viime kesänä sille laitettiin kengät koska se arkoi kavioitaan pahoin ja sille kehittyi irtoseinämäisyyttä etukavioihin. En kuitenkaan pitänyt ratkaisusta, koska sille tuli hokeista jalkaongelmia talvella eivätkä etukengät meinanneet pysyä menossa mukana. Sen takajaloissa on luonnostaan kiertoliikettä käynnissä, mutta hokit estivät tämän joten sen takajalat turposivat. Tammikuussa Reino pääsi rautakengistä eroon eikä niitä toivon mukaan tarvitse enää sen kavioihin lyödä.

Minulla oli Reinolla käytössä edellisen hevoseni bootsit, Cavallon Simplet edessä ja Sportit takana. Ikävä kyllä Sportit osoittautuivat melko huonolaatuisiksi ja nastat tulivat pohjista läpi. Pohjat myös kuluivat nopeasti ohuiksi. Simpleissä ei muuta vikaa ollut kuin että niistäkin tuli jonkin verran nastoja läpi ja ne olivat Reinolle vääränkokoiset. Kokeilin Reinolle myös toisenkokoisia Simplejä, mutta jotenkin nekään eivät istuneet hyvin.

Päätin siis lähteä katsomaan muita merkkejä ja malleja. Cavallo Trekejä harkitsin, jos ne olisivat muotoutuneet kavioihin paremmin kuin Simplet ohuehkon materiaalinsa ansiosta. Päädyin kuitenkin Old Mac's G2 -bootseihin. Niitä on monilla tutuilla ja kavereilla ollut enkä ole kuullut kuin kehuja niistä. Ostin bootsit käytettynä eli sain ne verrattaen edullisesti, uutenahan ne ovat ainakin minun kukkarolleni kalliit... 

Tänään niitä sitten testasimme pienellä kävelylenkillä. Pukeminen oli helppoa ja bootsit istuivat hyvin jalkaan sekä tuntuivat pysyvän paikallaan hyvin. Minulla on tällä hetkellä vain etujalkoihin bootsit, mutta haaveissa on löytää käytetyt geekakkoset myös takajalkoihin. Näissä on myös nastat, eli pelittävät sitten talviliukkaillakin. En käytä sulan maan aikaan bootseja kuin maastossa sorateillä, koska niillä Reino helposti arkoo.

Nyt kelpaa lenkkeillä!

maanantai 24. elokuuta 2015

Järvellä

Vaikka aiemmassa postauksessa kirjoitinkin, että Reino saa jatkaa lomaansa, olemme nyt kumminkin tehneet pari pientä kävelylenkkiä maastossa. Reino menee maastossa mielellään eikä vastustele, joten en usko sillä olevan kipuja siellä. Ajattelin jatkaa talutuslenkkejä, kunhan Reino ei vain rupea protestoimaan.

Olemme olleet helmikuusta nykyisellä tallillamme, ja siellä on ihan lähellä hevosten uittopaikka! Tänään kesän viimeisten hellepäivien kunniaksi suuntasimme Reinon kanssa sinne. Ranta on aivan hiljaisen autotien varressa ja aika pieni, mutta hyväpohjainen ja tarpeeksi hitaasti syvenevä.

En ollut koskaan ollut Reinon kanssa rannalla, joten en tiennyt, miten se suhtautuisi järveen. Lätäköiden yli se läiskyttelee reippaasti, mutta onhan tuollainen järvi ihan eri asia. Annoin Reinon haistella järveä rannalta ja menin itse edeltä veteen. Reino suhtautui järveen lähinnä positiivisen uteliaasti ja tulikin nopeasti perässäni. Vedessä se selvästi viihtyi, läiskytteli jalallaan ja kastoi turpaansa veteen. En saanut sitä tulemaan kovin syvälle järveen, ei edes mahaan asti, mutta olin kuitenkin tyytyväinen, että se tuli edes jonkin matkaa. Harmi, että nämä kauniit hellekelit nyt ilmeisesti loppuvat, mutta ensi kesänä aloitamme uimaharjoitukset aiemmin!

 

keskiviikko 19. elokuuta 2015

Kraniosakraalihoidossa

Reinoa kävi tänään hoitamassa kraniosakraaliterapeutti. Vaikkei sitä liikutetakaan, halusin sille silti hoitoa, koska haluan että sen olo pysyy mukavana ja notkeana saikullakin. Se on stressaajaluonne, joten rentouttava hoito silloin tällöin tekee sille ihan hyvää.

Kraniosakraaliterapia on hoitomuoto, jonka juuret ovat osteopatiassa. Sen lähtökohta on kraniosakraalijärjestelmän manipulaatio. Kraniosakraalijärjestelmä taas on selkärangan ja aivokopan muodostama toiminnallinen kokonaisuus. Hoito on pehmeää ja luonnollista. Kyseessä ei ole kovakourainen manipulaatio eikä tässä niksautella nikamiakaan. Valitsin tämän hoitomuodon oikeastaan hieman uteliaana tuttuni suosituksesta. Aiempaa kokemusta tästä minulla ei siis ollut.

Miten hoito sitten vaikutti? Reino rentoutui välittömästi, kun käsittely alkoi. Se rupesi riiputtamaan päätään, haukottelemaan ja silmät menivät kiinni. Oli ihana katsella sitä niin rentona, kun se on usein niin jännittynyt. Välillä se nosti päänsä ja alkoi kuopia, jos löytyi jumiutunut lihas ja hoito tuntui hetken epämukavalta. Lavat olivat kuulemma hyvin aukinaiset, mutta lantiossa oli jumeja ja se oli lantiostaan vino. Tämä saatiin hoidon aikana korjattua. Huolenaiheenani oli Reinon niska, imppauspannan käytön takia. Niskasta ei kuitenkaan löytynyt kipukohtia, mutta kaulassa oli pieniä jumeja. Kaiken kaikkiaan olimme molemmat Reinon kanssa hoitoon oikein tyytyväisiä, varmasti pyydämme hoitajan uudelleenkin paikalle!

Rento-Reino
 

sunnuntai 16. elokuuta 2015

Kentällä



Kävimme tänään Reinon kanssa kentällä ensimmäistä kertaa kahteen ja puoleen kuukauteen. Tarkoituksena oli lähinnä hakea vaihtelua päivärutiineihin ja samalla näkisin, miten sen käynti sujuu nyt. Alkuun Reino kävelikin reippaasti, mutta heti jos vähänkin patistin, teki se stopin. Tulkitsen tämän niin, että sillä on vielä lihaksissa kipua tai muita epämiellyttäviä tuntemuksia. Kerran sillä nitkahti takapää osittain alta kaarteessa, en tiedä astuiko se kuoppaan vai "pettivätkö" lihakset jotenkin. Säikähdin tätä vähän itse enkä sen jälkeen uskaltanut enää patistaa Reinoa reippaampaan käyntiin.


Loppuajan siis lähinnä leikin kameralla ja kuvailin Reinoa. Siitä on vaikea saada kuvia, koska se on niin minun perääni, että tunkee koko ajan turpaansa naamalleni tai kävelee perässäni. Ota siinä sitten kuvia! No, pari ihan onnistunutta tuli kuitenkin.

Päätin tämänpäiväisen perusteella jättää Reinon jatkamaan lomaansa. Vielä ei selkeästi ole aika minkäänlaiselle liikutukselle. Se kuitenkin liikkuu pihatossaankin sen verran, mikä tuntuu hyvältä. Ensi kuussa eläinlääkärimme tulee raspaamaan Reinon (se raspataan puolen vuoden välein) ja ajattelin samalla teettää taas verikokeet ja niistä lihasarvot. Näen vähän, missä mennään.
 
Niin kaunis!

lauantai 15. elokuuta 2015

Nirsoilua

Kirjoitin tänne blogiin aiemmin sokerittomista kivennäisistä. Olen nyt yrittänyt antaa Reinolle Supreme Horse Caren Multimineraalia, mutta se ei suostu syömään sitä. Tuntuu turhauttavalta kipata aina ruoat viemäriin, kun siellä on muitakin lisäravinteita, jotka olisi hyvä syödä... Niinpä päätin palata takaisin yrtteihin ja myin Multimineraalin tallikaverille.

Vielä toissa talvena syötin Reinolle kivennäiset yrtteinä, silloin se söi Better Choicen Better Bellyä mahaongelmien takia. Se piti siitä kuin hullu puurosta. Nyt tilasin kokeeksi Better Choicen Better Vitalitya, joka on tarkoitettu nimenomaan korvaamaan epäorgaaniset kivennäiset. Se sisältää nokkosta, porkkanaa, ruusunmarjarouhetta, salviaa, sinimailasta, valkosipulia ja voikukkaa. Ihan hyvä kattaus! 

Yrteistä kivennäisenä ollaan varmasti montaa mieltä, mutta itse en niistä haittaakaan ole huomannut. Ne ovat maistuvia ja orgaanisia. Sitä paitsi mieluummin syötän yrttejä, jotka Reinolle sentään uppoavat, kuin muuta kivennäistä, jota se ei suostu syömään... Lisäksi yrttikivennäiset ovat vähäsokerisia, niissä ei ole esimerkiksi melassia täyteaineena toisin kuin monissa muissa kivennäisissä.

Tulipa lyhyt päivitys... No, voin laittaa tähän loppuun melko tuoreen kuvan Reinosta eräältä päivältä täytteeksi. Otin kuvan, koska halusin tarkastella Reinon lihavuuskuntoa. Se on aina ollut ennemmin hoikka/laiha kuin lihava, ja nyt se on mielestäni melko hyvässä lihassa. Kesäkuun klinikalla eläinlääkärin arvio oli kuntoluokka 3 eli normaali. Tässä pitäisi nyt sitten vaan pysyä!

 

keskiviikko 12. elokuuta 2015

Väärinymmärretty shivering

Kun Reino tuli minulle, se pysyi hädin tuskin tolpillaan kun putsasin sen takakavioita. Ensin se ei halunnut nostaa niitä lainkaan, ja kun sain jalan ylös, se heilautti sitä laajassa kaaressa mahansa alle. Nykyään Reino tekee edelleen samaa joskus, ja toisinaan se nostaa takajalkansa koukkuun mahan alle ja jalka ikään kuin värisee siellä. Kun se oli kengässä viime vuonna, sain kengittäjältä useaan otteeseen kuulla takajalkojen värinästä, kun kenkiä naulattiin kiinni. Oireisto on onneksi hieman lieventynyt vuosien varrella. Silti edelleen Reinon vasen takajalka tärisee, kun se virtsaa.

Kesäkuussa klinikalla puhuin tästäkin eläinlääkärin kanssa, ja hänen sanojensa mukaan Reinolla on shiveringin tyyppistä oireilua. Shiveringistä ei ole paljoa tietoa saatavilla, mutta sen epäillään tällä hetkellä olevan neurologinen sairaus. Usein se vaikuttaa juuri takajalkojen toimintaan ja ilmenee esimerkiksi hankaluutena nostaa takajalkoja kavioiden putsaukseen. Se myös saattaa aiheuttaa takajalkojen "herkkyyttä", eli esimerkiksi Reinolla sitä, ettei se oikein siedä suojia takajaloissaan. Reinoa ei asian tiimoilta tutkittu klinikalla sen tarkemmin, koska emme menneet sinne tämän takia vaan lihasbiopsiaa varten. Käsittääkseni shiveringiin ei kyllä olekaan mitään sen kummempaa tutkimusta tällä hetkellä.

En ensin ajatellut tätä asiaa sen tarkemmin, siis silloin, kun olin vasta ostanut Reinon. Ajattelin, että se nyt vain on sellainen ja kyllä ne takajalat on pakko saada nousemaan silloin kun minä haluan. Tämä on juuri se virheellinen ajatusmalli, johon moni muukin on sortunut - koska kyseessä on neurologinen sairaus, ei hevonen välttämättä pysty juuri sillä hetkellä nostamaan takajalkojaan, vaikka haluaisikin. Reinonkin pitää usein asetella itseään hetki, ennen kuin se antaa jalan ylös. Nykyään annan sen etsiä sopivan asennon kaikessa rauhassa, ja sitten hitaasti nostan jalan. Onneksi meillä on nykyään myös aivan ihana vuolija, joka antaa Reinolle tilaa ja aikaa! 

Linkitän tähän loppuun vielä yhden artikkelin, jonka löysin netistä. Minulle tämä oli aika silmiä avaavaa. Kyseessä on EQUUS-lehden artikkeli The mystery of shivers.

Kirjoitan tästä aiheesta varmaan lisää myöhemmin, jos löydän lisää hyviä artikkeleja! 
 

tiistai 4. elokuuta 2015

Sokeriton kivennäinen?

Kuten kirjoitin aiemmin, suositellaan lihasongelmaiselle hevoselle mahdollisimman sokeritonta ruokintaa. Päätin nyt ottaa tarkasteluun muutamia eri kivennäisiä, joissa on vain vähän sokeria. Periaatteessahan kivennäisten sokerimäärät ovat niin pieniä, että niistä tuskin on haittaa - itse yritän kyllä välttää senkin vähäisen sokerin, jos vain voin.

Supreme Horse Care Multimineraali

Reino syö tällä hetkellä tätä kivennäistä. SHC mainostaa kivennäistä näin: "Monipuolinen orgaanisia hivenaineita sisältävä jauhemainen vitaminoitu kivennäisrehuseos." Kivennäinen on monipuolinen ja sisältää mm. kalsiumia 180 g/kg ja fosforia 44 g/kg. Rautaa kivennäisessä on 2000 mg/kg ja kuparia 730 m/kg. Sokeria tässä kivennäisessä on 2 % ja se tulee ilmeisesti seosmelassista.

Marstall Force

Marstallin kivennäisessä kalsiumia on 6 % ja fosforia 2 %, muita määriä en näistä löytänyt. Tämäkin tuntuu olevan monipuolinen seos eri kivennäis- ja hivenaineita. Rautaa tässä on enemmän kuin SHC:n kivennäisessä, 2800 mg/kg. Sinkkiä ja kuparia tässä taas on vähemmän. Koostumusluettelossa mainitaan seosmelassi, ja sitä on 2 %. En syötä tätä kivennäistä, koska sen saatavuus on paikkakunnallani heikko. Muuten voisin pistää harkintaan.

Racing Mineral

Mineral sisältää kuulemani mukaan hyvin vähän sokeria, eikä sen sisällysluettelosta ainakaan löytynyt sokeripitoisia aineita, mutta selkeää sokeripitoisuutta en pikaisella etsimisellä löytänyt. Tässä kivennäisessä kalsiumia on 19 % ja fosforia 4,7 %. Rautaa, kuparia ja monia muitakin aineita tässä on selkeästi vähemmän kuin muissa listaamissani kivennäisissä, sen sijaan sinkkiä on enemmän kuin Marstallin Forcessa. Tätä kivennäistä en syötä, koska maistuvuus on kokemukseni mukaan heikohko.

lauantai 1. elokuuta 2015

Asiaa ATP:stä

Adenosiinitrifosfaatti eli ATP toimii ihmisen/eläimen soluissa energian välittäjänä, ja lihassoluissa se on ainoa lihassupistuksen energialähde. ATP koostuu emäsosasta, sokeriosasta ja kolmesta fosfaattiosasta. Kun yksi fosfaattiosa irroitetaan, vapautuu energiaa ja jäljelle jää ADP eli adenosiinidifosfaatti sekä vapaa fosfaattiryhmä. Kun irroitetaan vielä toinen fosfaattiryhmä, jäljelle jää adenosiinimonofosfaatti eli AMP sekä vapaa fosfaattiryhmä. Kummankin fosfaattiryhmän irroittamisessa vapautuu energiaa, noin 50 kJ/mooli.

ATP-molekyylit eivät ole kertakäyttöisiä, vaan niiden kierto ja uudelleenkäyttö on nopeaa. Fyysisen rasituksen aikana ATP-molekyyli elää noin pari sekuntia, pisimmillään molekyylien keski-ikä on puolisen minuuttia.

Olen viime päivinä etsinyt paljon tietoa vacuolar myopathysta ja sen tapaisista ihmisten sairauksista. Useissa tutkimuksissa todettiin, että ATP:stä saattaa olla apua samantapaisten sairauksien hoidossa. Eräs tutkimus oli tehty rotilla, ja siellä todettiin, että ATP vaikutti positiivisesti rottien lihassolujen kuntoon.

Kiinnostuin asiasta ja googletin lisää - hevosillekin on rehuja, jotka sisältävät ATP:tä. Voisiko niistä olla apua? Nämä rehut ovat kuitenkin hyvin kalliita. Siispä kaivauduin syvemmälle ja löysin kreatiinin. Kreatiini on elimistön luonnollinen yhdiste, ja se auttaa varastoimaan energiaa lihassoluihin. Kun kreatiini yhtyy synteesissä fosforin kanssa, syntyy kreatiinifosfaattia. Tämän yhtyessä adenosiinidifosfaattiin syntyy adenosiinitrifosfaattia, eli ATP:tä. Kreatiini on yleisesti käytössä kehonrakentajien keskuudessa, koska kreatiinivarastojen täydentyminen lisää kestävyyttä.

En tiedä, onko tällä tiedolla mitään merkitystä, mutta ajattelin kokeeksi syöttää Reinolle kreatiinia. Se on edullista ja helposti hankittavaa, ja saattaahan siitä olla apua!