Hevonen on luonnostaan korsirehun syöjä, ja monet hevosista pärjäisivätkin pelkällä heinällä, kivennäisellä ja vedellä (+ mahdollinen suolalisä). Väkirehuja kuitenkin syötetään paljon, ja monet niistä sisältävät paljon tärkkelystä. Tärkkelys laskee hevosen mahan ph:ta ja lisää mahahaavan riskiä. Lisäksi hevosen suolisto ei kykene välttämättä sulattamaan tärkkelystä ohutsuolessa, vaan tärkkelys kulkeutuu paksusuoleen ja happamoittaa sitä.
Sen sijaan hevosen suolisto kykenee sulattamaan hyvin sokereita. Silti liiallisessa sokeriruokinnassa sokeri varastoituu hevosen lihassoluihin ja aiheuttaa täten lannehalvausta. Siksi etenkin lihasongelmista kärsiville hevosille suositellaan tärkkelys- ja sokeriruokinnan sijaan niin sanottua rasvaruokintaa.
Rasvaruokinnassa hevosen rehuista korvataan tärkkelys- ja sokeripitoiset rehut rasvaa sisältävillä rehuilla, esimerkiksi öljyllä. Rypsiöljy on varmasti yleisin ja sen koostumuskin on hevoselle sopiva. Rasvaruokinta tulee aloittaa todella varoen, sillä normaalitilanteessa hevosen haima ei tuota lainkaan rasvaa pilkkovaa lipaasia, vaan rasva menee suoraan paksusuoleen. Hevosen elimistöllä kestää 4-5 viikkoa mukautua rasvaruokintaan. Näinä viikkoina rasvan määrää lisätään vähitellen, niin että lopulta hevoselle voidaan syöttää rasvaa 600 ml päivässä, niin että päivittäisestä energiamäärästä 15-25 % tulee rasvasta. Sitä suuremmat määrät voivat heikentää glykogeenin varastoitumista.
Rasvaruokinnalla olevalle hevoselle tulisi syöttää e-vitamiinia 100-200 mg/1 dl öljyä päivässä. E-vitamiinia on markkinoilla kahta laatua, synteettistä ja luonnollista. Luonnollinen e-vitamiini (d-alfatokoferoli) imeytyy paremmin kuin synteettinen (dl-alfatokoferoli) ja näin ollen sitä tarvitsee syöttää vähemmän kuin synteettistä. E-vitamiinin yliannostuksen haittoja ei ole tavattu hevosilla, sillä vaikka vitamiini on rasvaliukoinen, hevosen elimistö ei varastoi sitä kovin hyvin.
Magnesiumia suositellaan myös syötettäväksi lihasongelmaisille hevosille. Magnesiumin puutos voi aiheuttaa lihasväristyksiä ja -kramppeja. Rasvaruokinnalla oleville hevosille magnesium on tärkeää, sillä rasva ja magnesium saattavat muodostaa sulamattomia yhdisteitä, joita hevonen ei voi käyttää. Magnesiuminkaan yliannostusta ei tarvitse pelätä, sillä liika magnesium poistuu virtsan mukana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti